Фамилията – новият сериал по бТВ

familiataЕдва ли ще ви кажа нещо ново, но българското кино е във възход и това е много, много радостно, след като през почти целия преход до 2009-2010г. не беше излязъл и един свестен филм или сериал. Най-силно това усеща в телевизионното кино – вече имаме няколко български сериала, които бяха излъчени не само у нас, но и в няколко други държави.

И което е още по-хубавото: в телевизионния ефир започна една надпревара между телевизиите, кой ще направи по-добър и гледан сериал, а както знаем – в свободния пазар конкуренцията значително повишава качеството 🙂 Големият победител в производството на български сериали в момента е БиТиВи – от телевизията набраха солидна преднина, като създадоха цели седем български сериала, които зрителите заобичаха, като Стъклен Дом, Столичани в повече, Седем часа разлика, Революция Z и тъй нататък. Наскоро завърши и сагата „Къде е Маги?“, която също отчете солиден успех. За пролетния сезон и четирите национални телевизии са подготвили по един нов сериал, един от които вече стартира – „Дървото на живота“ по ТВ7, въпреки че не беше с успеха, който очаквахме. Следващият сериал, който предстои да започне в ефира на бТВ  пък ще е „Фамилията“. Той е може би най-обещаващият от четирите през този сезон, понеже продуцент е телевизията с най-голям „стаж“ в създаването на сериали – бТВ, а изпълнителни продуценти са „Камера“ – Димитър Митовски, Димитър Гочев и Росен Цанков, които са авторите на най-гледаните игрални филми и сериали през последните няколко години.  Актьорският състав е не по-малко внушителен – Цветана Манева, Асен Блатечки, Стефан Данаилов, Ваня Цветкова, както и звездите от „Стъклен Дом“ – Радина Кърджилова, Яна Маринова и Десислава Бакърджиева.

Филмът ще разказва историята на една от най-влиятелните фамилии в България, която изглежда привидно добре, а всъщност е разядена от куп проблеми. Стефан Данаилов ще се превъплъти в ролята на изкусен и зъл манипулатор, а Асен Блатечки – в журналист, който неуморно ще търси истината за Фамилията. Според обещанията на продуцентите, сериалът ще е с шокиращ сюжет, който постоянно ще ни държи в напрежение.

Определено очаквам с нетърпение и този проект на бТВ. Те доказаха, че искат и могат да инвестират милиони за мащабни продукции като „Стъклен Дом“ и „Седем часа разлика“. Изключително висока класа демонстрират и с тийнейджърския сериал „Революция Z“, от който се роди и реална музикална група, продуцирана от телевизията. Убеден съм, че и „Фамилията“ ще е на същото, ако не и по високо ниво, но сюжетът ще бъде по- като за нас – възрастните, и ще разказва в голяма степен за прехода – времето, от което нашето поколение трябва да се срамуваме.  Радвам се, че за подобни български продукции вече има финансиране, а и професионалисти на световно ниво, които да ги осъществяват. Надявам се, че инвестициите в българското телевизионно кино ще продължават да се увеличват и от гледна точка на това подкрепям бТВ в борбата й с некоректните сателитни оператори, които не отчитат честно абонатите си, а от там и не изплащат дължимата част от печалбата на телевизията. Този проблем трябва да се реши по-скоро, понеже вече се видя, че повече приходи за телевизията, означават повече и по-качествени български продукции за зрителя.