Социалните медии вече се използват от милиарди хора по света. Не става въпрос само за забавление. По-специално учениците и студентите също използват социалните медии, за да учат нови езици. Например има възможности за обучение с видеоклипове в YouTube, което стана широко разпространено, особено след като повечето от съдържанието е достъпно безплатно.

Също така е възможно, например, да обменяте идеи с други обучаващи се или, както в миналото, да търсите международни приятели за кореспонденция, като пишете на другия човек на неговия език чрез Skype, FaceTime, Zoom и т.н., ако е възможно.

Изучаването на език не означава само да можете да се изразявате правилно или да разбирате правописа и граматиката. Всичко това е малко полезно, ако не разбирате говоримия език. Ето защо е важно да работите върху разбирането си при слушане.

Както подкастите, така и радиопредаванията могат да помогнат в това отношение. Друга алтернатива е да гледате телевизионни предавания на съответния език. Ако е необходимо, първо със субтитри, а след това без. Вярно е, че може да е трудно да се разбере съдържанието на чужд език, особено в началото, но с времето това ще се подобрява.