Пътували ли сте с ретро автомобил? Аз, за съжаление, не съм. Често си мисля какво ли е чувството да се качиш на някоя класика и просто да подкараш. Да се наслаждаваш на пътя, да се чувстваш повече от комфортно със семплия интериор, лишен от модерните технологии. Има някаква мистика и романтизъм в това, да усетиш духа на 60-те например, нали?

Бил съм на много изложения на ретро автомобили, присъствал съм и на паради с легендарни возила от миналото. По време на тях съм разговарял със собственици и любители на архаичните автомобили, от които научих някои интересни неща.

Например, че шофирането с такива автомобили има своя безспорен чар и предимства, но само ако сте добре подготвени. Има някои неща, които трябва да знаем, особено ако става въпрос за индивидуални маршрути, дълги обиколки из страната или пътувания в чужбина.

Повечето превозни средства от онова време не са били предвидени за дълги маршрути. Ето защо е важно да не претоварваме колата и да вземем със себе си всякакви резервни части, инструменти и сервизни документи.

Ако нямаме собствен ретро автомобил, може да наемем такъв. Оказа се, че услугата се предлага в цяла Европа и може да си платите за час шофиране, за няколко дни или месец.

Определено трябва да обърнем внимание на най-различните условия. Преди да предприемем пътуването, трябва да се изясни дали изобщо е възможно да излизаме в чужбина и какви суми за покритие са договорени за евентуални щети. Когато предаваме автомобила, трябва да настояваме за подробен протокол за предаване (с подробности за всички предишни повреди) в допълнение към подробния преглед на автомобила.