От родното по-хубаво няма

bulgariaТази седмица ми е едно такова родолюбско! Независимо всички належащи политически и социални проблеми в страната ни, смятам, че няма място по-хубаво от България. Затова искам да споделя 5 неща, които обичам в родината ни:

1. Прекрасният климат и географско разположение. Имаме си четири сезона, които ни позволяват да се насладим на всички красиви фази, през които преминава природата. На територията си събираме равнини и низини, големи и малки реки, планини и море. Много държави не могат да се похвалят с такъв туристически бонус и хората редовно пътуват в чужбина, за да зърнат морска шир или да спортуват ски.

2. Родният вкус. Като един истински гастроном, който в своите малко над 40 години е опитвал вече какво ли не, смятам, че родната кухня е най-хубава и здравословна. Вярно, че нямаме традиционно спагети, труфели или многобройни видове сирене, но пък нашите ястия са прекрасни вкусови съчетания. Който е ходил в Полша знае, че там почти всяка гозба е и сладка, и солена, в  източните страни пък инвазията на подправки над продуктите е забележителна (не за всеки стомах). За мексиканска, или пък за китайската кухня (автентичната, а не нашенската), не бих могъл и да говоря. Вина и ние си имаме – български- плътни, с богат вкус, сирене и кашкавал и сочни плодове. В повечето страни плодовете и зеленчуците отдавана не са естествено отглеждани, а резултата на ГМО, торове, др….

3. Минералната вода. Където и да съм ходил, досега по-хубава минерална вода не съм пил!!! Заявявам го съвсем отговорно. Тези от вас, които са пътували ще го потвърдят. Най-отвратителна ми е била „минераланата“ вода в Амстердам, която имаше тежък металически вкус на тръби.

4. Красивите хора. За разлика от много страни, тук в България сме събрали богат генетичен фонд, който „ражда“ и светли (светлокоси и светли очи) и тъмни хора (тъмни коси и очи). Хора, в по-голям процент, високи и стройни. Имаме обли лица с меки черти. Няма смисъл да изтъквам острите скули и носове на французите, квадратните лица на германците, странно издължените лица на англичаните, топчестите фигури на американците, пре-заоблените форми на латините (Латинска Америка, мексиканци, португалци …)

5. Музиката. Българската народна музикална култура е толкова богата… та ние делим типове фолклорни звучения на региони. Няма в света такава музика, сякаш излята от природата и пята, така че да ечи сред планините и да радва полята…