Психологията в търсене на работа

И HR-ите са хора, и те могат да се поддадат на психологически и когнитивни трикове като всички останали. Чрез тях можеш да им влезеш в главата и да разкриеш какво търсят в един кандидат. Това би могло да те доведе до заветната цел, а именно да бъдеш нает.

role-of-psychology-in-hr-3-638Най-удобното време за насрочване на интервю е във вторник в 10:30. Уточняваме, че това е най-удобното време за интервюиращия, а не за вас. В понеделник HR-ът има да приключва някакви дела от миналата седмица, но във вторник сутрин, след като е изпил първото си кафе, ще е в най-подходящо настроение да ви приеме.

Отговорите на зададените въпроси трябва да са съобразени с възрастта на интервюиращия. Ако HR-ът е на възраст между 20 и 30 години, говорете за мултитаскинг и покажете нагледни материали на работата ви; ако е в диапазона 30-50 наблегнете на креативността и баланса между личен живот и работа; 50-70-годишен интервюиращ – изтъкнете трудолюбието си и демонстрирайте уважение към постиженията му. Трикът с „кажи му това, което иска да чуе“ тук важи с пълна сила.

Гледайте HR-a в очите, докато отговаряте на въпросите му. Може да ви се стори странно, но според едно проучване, хората, които не гледат събеседника си в очите, се считат от околните за по-малко интелигентни. Увереността в собствените ви възможности и компетентност е ключов фактор при интервюто за работа. Тя трябва да си личи от начина, по който се изразявате, затова подбирайте правилните думи и не омаловажавайте предишния си опит. Той е също толкова важен, колкото и да уверите събеседника си, че ще се справите с бъдещите задачи, които ще ви бъдат поставени.