Днес темата на блога ми е насочена главно към мъжката аудитория. Господа, имате ли брада? Окосмяването по лицето е класика, но от няколко години, по мои лични наблюдения, се налага и като тенденция. Освен модерна обаче, оказа се, че брадата е и полезна.

Тя предпазва лицето от алергии, от слънчеви изгаряния и зачервявания и също така от … бръчки. Разбира се, тя се отплаща само ако получава отговорни грижи – с редовно почистване, подстригване и оформяне. Но нека разгледаме по-подробно нейните ползи.

Започвам със защитния фактор. Според много изследвания, ако е достатъчно плътна и гъста, брадата може да спре над 90% от вредните слънчеви лъчи през лятото, а зимата да затопля кожата и предпазва от студ. Освен това, корените на космите от брадата имат твърд корен, който изпъва кожата. По този начин се намаляват бръчките и се спомага за младежкия вид на мъжете.

Като бонус, ако освен брада, има и мустаци, това се явява като гаранция за предотвратяването на навлизащи алергени в носната кухина. По този начин белите дробове са защитени от опасни частици.