Помните ерата на фотоапаратите с ленти, от които имахме определен брой снимки, внимавахме да не се осветят и снимахме отговорно. От около 2005 година този феномен тотално остана в историята, защото се появиха дигиталните фотоапарати. Те правят бързи и множество снимки, като може да видиш на момента творението, да променяш ракурс, да триеш и прочие. По-късно пък се появиха смартфорните, които предлагат професионално фотозаснемане само с един бутон. И тук вече играта се обърна.

Искам да ви попитам колко от вас имат изкарани снимки на хартия? Правите ли го често? А какво се случва с хилядите снимки, които сте заснели с дигиталните устрвойства? Как ги съхранявате? Гледате ли ги изобщо и показвате ли ги на децата си?

Именно защото стойността на снимката се е обезличила заради непрекъснатото бързо заснемане, е време за промяна. Явно и във фотографията има пренасищане и консуматорство. И точно това налага да се промени пазарът.

Една от най-големите фирми за производство на аналогови фотоапарати в света, която е известна на всички ви, създаде удобни апарати, правещи моментни снимки. Те не са в стандартен размер, а са в актуалния Instagram сайз. Това прави устройството много атрактивно за инфлуенсърите, а оттам и много рекламирано и продаващо се сред масата от хора.

Иновативното при него е смяната на оптиката, което прави заснемането на пейзажи и портрети много по-красиво и успешно. Повечето устройства имат два режима на фокуса и все пак дават възможност за по-качествени снимки.

Трябва да призная, че дори моето семейство е повлияно от тренда и вкъщи разполагаме с апарат за моментни снимки. Честно казано сме много доволни и имаме албуми, в които веднага добавяме снимките от събитията ни. Единственото неприятно е, че стойността на кадрите на хартия е доста висока и това ни ограничава. Но пък ни позволява да уловим точно момента без да го променяме.