Днес има много проучвания, които твърдят, че седенето на бюро, особено в продължение на много часове, може да доведе до сериозни рискове за здравето.

Седентарността всъщност може да бъде пагубна за организма, защото ако продължи с течение на времето, отрицателното въздействие върху организма се натрупва, причинявайки скелетномускулни нарушения, затлъстяване, диабет, рак и сърдечносъдови заболявания.

Следователно, тъй като човек не може без работа и има все повече професии, които се работят на компютър, важно е да се научим да седим по най-добрия възможен начин за намаляване на болките в гърба. Ето няколко съвета.

Регулирайте стола и поставете краката си на земята

Гърбът на стола трябва да e под ъгъл от 100-110 °. Височината на стола, от друга страна, трябва да бъде такава, че да позволява на краката да почиват на пода, а коленете да образуват 90° ъгъл с пода.

Дръжте гърба си изправен

Преместете бедрата си колкото е възможно по-назад и се уверете, че гърбът ви опира в облегалката на стола. Краката не трябва да се кръстосват на равнището на бедрото или коляното. Не забравяйте, че наличието на лоша стойка при работа може да доведе до болки в гърба, главоболие и други проблеми.

Отпуснете раменете си и не огъвайте и не опъвайте врата си

Перфектната стойка се състои от отпуснати рамене, леко отворени лакти, прави китки и ръце.

Регулирайте наклона на монитора

Правете почивки, за да не уморите очите си прекалено много – иначе рискувате да напрегнете зрението си и да го увредите с течение на времето – мониторът трябва да е леко под ъгъл нагоре. Внимавайте обаче да не го накланяте прекалено много, защото в противен случай ще трябва да изтласкате брадичката си, за да видите напълно екрана.

Регулирайте наклона на клавиатурата

Трябва също да наклоните клавиатурата, като използвате краката от долната ѝ страна. Това ви позволява да държите ръцете и китките си прави и да подравните клавишите в центъра на тялото. На практика, ако седим с леко наклонен гръб назад, клавиатурата трябва да бъде наклонена към нас; ако, от друга страна, седим с гръб направо или напред, клавиатурата трябва да бъде наклонена обратно. И накрая, ако седим близо до клавиатурата, трябва да се позиционираме така, че клавиатурата да е пред тялото ни.