Открих нещо интересно, които искам да споделя днес с вас – очни упражнения, разработени от специалиста по мускулна дистрофия Меир Шнайдер. Чувал съм, че и в йогата също се практикуват.

Очните упражнения служат за облекчение и предотвратяване на различни видове проблеми с очите. Освен че спомагат за здравето на очите, те също така отпускат и облекчават напрежението и спомага за укрепване на очните мускули. Носят многобройни ползи за очите и представляват естествена терапия, която помага да се облекчат някои проблеми. Естествено, упражненията не трябва да заменят лечението, предписано от медицински специалист; те трябва да служат само като допълнение. Въпреки това смятам, че са доста полезни.

Предимства на очните упражнения

Упражненията за очи помагат за работата на вътрешните мускули на очите и подобряват тяхната гъвкавост, укрепват тези, които контролират хоризонтални и вертикални движения, намаляват напрежението и стреса, тонизират клепачите, като увеличават притока на кръв в региона, а също така стимулират влажността на очите.

Как да правите упражнения за очите

Ето основните упражнения, които успях да намеря. Можете да изгледате много видеа в YouTube, за да добиете визуална представа.

Опишете кръг с очите си;
Движете очите нагоре и надолу;
Развижете ги хоризонтално;
Движете очите си диагонално (в двете посоки);
Поставете показалеца си близо до носа (или използвайте молив), отдалечете го от носа си и след това отново го приближете, като през цялото време дръжте очите си фокусирани на върха;
Начертайте осмица във въздуха с пръст и следвайте движението с очите си;
Затворете очи и леко натиснете горните клепачи, масажирайки с кръгови движения;
Облегнете лактите си на маса, затворете очи и ги покрийте с дланите на ръцете си, като долната част на ръцете ви се опира на бузите. Останете така 5 минути и повторете процедурата, докато усещането за умора не се облекчи;
Затворете очи частично, покривайки с клепачите половината от очите. Ако започнат да трептят, концентрирайте, докато спре. Останете така десет секунди и след това затворете очи.
Ако работата или учението ви отнема много време на компютъра, по няколко пъти на ден се опитайте да погледнете далеч от монитора и да го отправите към нещо по-далечно, като картина на стената. Това упражнение помага да се избегнат или подобрят проблеми като късогледство.

Кога трябва да правите упражненията

Упражненията за очи могат да се изпълняват по всяко време на деня, по време на работа и / или учебни почивки, особено ако се използват екрани. Методът може да се практикува от всеки, който иска да подобри и укрепи здравето на очите, независимо от възрастта му. Най-добре е да практикувате упражненията поне четири пъти на ден. Те трябва да се правят без очила или контактни лещи.