Практикуването на спорт и хобита са важни дейности, които ви помагат да разпуснете и да се чувствате по-удовлетворени. Въпреки това, сред хилядите неотложни ангажименти и ежедневни натоварвания, наистина е трудно да намерим място, за да се грижим за тялото и ума си, както наистина искаме. Доказано е, че хората, които са в състояние да въведат упражнения и дисциплина в седмичния си дневен ред и имат възможност да развиват креативността си живеят по-ведър живот и да се представят по-добре в работата.

И така, как можем да съгласуваме работата и хобитата, ако графикът ни вече е натоварен?

30 минути на ден са достатъчни

Времето, необходимо за поддържане на форма, варира в зависимост от различни фактори (физически характеристики, възраст, цели), но като цяло 30 минути спорт на ден са достатъчни (или поне по-добре от нищо). Разпространена е идеята, че спортът трябва да отнеме много часове. Всъщност, както обясняват много изследвания, важно е качеството на упражнението, не продължителността.

Ето няколко съвета, за да организирате по-добре календара си и да имате време за разпускане:

Подготвяйте си предварително храна

В спорта и в живота като цяло, значението на храненето е от основно значение за усещането за добро и постигането на резултати. Но как да оптимизираме времето си? Предварителната подготовка на храна се състои в готвене веднъж за цялата седмица, така че да не е нужно да го правите всеки ден. В допълнение, този метод помага да се избегнат изкушенията, спестявайки както време, така и пари.

Бъдете „гъвкави“ с хобито си

Спазването на строг график може да се окаже непрактично в случай на непредвидени събития, така че е по-добре да се вмъкнете хобито си веднага след като ви се отвори прозорец във времето, а не да трупате неизпълнени тренировки, докато започнат да се превръщат в източник на стрес. Някои хора насрочват тези дейности рано сутрин или късно след работа. Други пък използват обедната почивка, независимо дали става въпрос за спорт или изкуство: рисуването, писането, четенето и дори инструмент са дейности, които изискват само минимум усамотяване. Ето, например, колата за един час може да се трансформира във вашата читалня или ателие на художник. Трябва ви само малко въображение, адаптивност и желание.

Тяло и ум в движение

Доказано е, че творческото забавление помага да се намали стреса и депресията. „Художественото“ хоби може да е напълно самостоятелно или да се споделя в групи, както онлайн, така и офлайн. То стимулира свободното движение на идеи. От фотография до рисуване, от писане до музика до готвене и градинарство, всеки може да намери начин да изрази своята креативност.

Не считайте хобито си за незадължително допълнение, което да бъде отложено по желание. Вместо това се опитайте да го считате за важен ангажимент наравно с работните си дейности, като го вмъквате в седмичния си списък със задачи. Това също ще ви помогне да организирате живота си и да се придържате към график.

Ако хобитата подобряват цялостното ви благосъстояние, защо да не започнете да им отделяте времето, което заслужават?