Какво е емпатия?

empathyНай-вероятно притежавате тази способност, но просто не се замислили над това.

Емпатията най-лесно се описва със синонимът й – съчувствие. Това е умението да се поставяме на мястото на другия и в някаква степен да съпреживяваме неговите чувства, емоции и всичко, което изпитва. Било то дискомфорта на бременна жена, финансово затруднение на наш колега или радост за наш приятел.

Степента ни на емпатия зависи от това колко ни е близък човекът отсреща. Ако сме по-привързани, нашите емоции и усещания съвсем естествено ще бъдат по-силни. Ако разберем за някаква тъжна случка за наш далечен роднина, кого никога не сме срещали, най-вероятно ще се натъжим, но едва ли ще изпаднем в състояние на емпатия. За да го направим, е най-добре да познаваме субекта на емоциите лично. Когато контактът е личен, се обвързваме много по-лесно и не едва ли ще отречете, че съчувствието е пряко зависимо от силата на връзката между хората и знанията им един за друг.

Няма да изпадам в излишни подробности. Целта ми беше да разберете значението на тази дума, защото ми прави впечатление, че много хора около мен не са наясно с него.

Дано съм бил полезен.