Паркоместата за инвалиди

11970956851093019822Leomarc_sign_disabled_parking.svg.hiРадвам се, че на все повече места се предвижда пространство за паркоместа за инвалиди. Трябва да има такива, защото са необходимост от главна степен. Но има и още едно важно условие – да се използват по предназначение.

Честно казано, дразня се, когато си търся място за паркиране и не намирам такова. За съжаление подобни ситуации се случват често в големите градове, където трафикът е по-силен. Да не говорим за централните райони, откъдето минават почти всички главни пътища, а следователно и коли. Да не ти се налага са спираш някъде в такъв момент.

В подобни ситуации да видим свободно място за паркиране е мечтано спасение. Да, ама не. Не и ако на него има знак, че е запазено само за инвалиди. Пак казвам – подкрепям тази дейност, но мисля, че има един недостатък. Кой следи дали наистина паркират само инвалиди? Виждал съм много коли точно на подобни паркоместа. Понякога нарочно съм се оглеждал, за да видя дали има познатия ни стикер на човек в количка. Рядко го виждам. И все си мисля: ето, поредния тарикат. Кога ще се научим, че съобразителността е важно човешко качество?