Хората със седящи професии са най-податливи на здравни проблеми

Едни от най-проблемните професии са тези на шофиращите хора или тези, които прекарват по-голямата част от работното си време на офис стола. Вероятно повечето читатели ще попитат защо след като човек  не се натоварва физически. Стои по цял ден в удобното кресло и работи или пък върти волана и шофира. Та това са по-скоро дейности, които изискват повече внимание, т. е имат по-голямо умствено натоварване.

Донякъде сте прави, но като цяло – не! Естествено е да предположите, че професиите, които изискват повече действия са по-уморителни и изтощителни за целия организъм, крият повече рискове от наранявания, пренатоварване и други. Истината обаче е друга – седящите професии също са предразположени към здравни проблеми, имено поради липсата на движение.

Какво имам предвид? Вземете жената, която стои по цял ден на бюрото. Тя може да е секретарка, счетоводител или рекламен специалист. Вратът й се схваща, често се оплаква от болки в кръста. Забележете колко подути са глезените й, а видяхте ли разширените вени по краката й. По-младите жени се оплават, че качват килограми, а не могат да свалят. Ами как ще стане, като голям процент от седящите винаги имат купичка с гризини на бюрото си или се наливат с газирано, кафе или течни шоколади. Този заседнал начин на живот води до намалена подвижност, честа е общата отпадналост и липсата на тонус. Хората имат проблеми със сърдечно-съдовата система, храносмилателната, двигателната и кой знае още с коя.

sittingОще по-неприятни могат да бъдат последиците при образуване на дермоидни кисти и абсцеси в седалищната област. Причината е именно продължителното стоене, изпотяване и запарване. Това е бичът, от който страдат по-често мъже – общи работници, шофьори на таксита и камиони или други подобни. Неприятното състояние е съпроводено от сърбеж и дискомфорт, причинени от запушване на едно или повече каналчета, които водят до кухина под кожата. Тази кухина е вродена или се образува от врастващи в грешна /под кожата/ посока косми. Ако се инфектира започва да набира гной и се образуване абсцес. Неприятна работа.

А още по-неприятното е, че тук операцията не ви мърда. Но няма страшно. Отварям една скоба – получите ли неприятни усещания в седалищната област, по-добре се консултирайте с лекар, вместо да търсите самостоятелно мазила и билкари. Колкото и инатливи и горделиви да сме ние мъжете, за някои неща място за срам и инат няма. Ако евентуално пък се притесните много и не знаете при кого да отидете за такава консултация, аз се сещам за един добър хирург проктолог от Пловдив, при който моят братовчед беше по същата причина – д-р Антон Тодоров от медицински център „Фама‟ – дискретен, търпелив и си разбира от работата… И затварям скобата.

И така… седящите професии под внимание – по-малко консумация на вредни храни, по-чести почивки, повече движение през почивките и повече внимание към вашето здраве.