Бленд уискито (Blended Whisky) е вид уиски, който се произвежда чрез смесване на различни видове уискита. Този процес на смесване има за цел да комбинира различни характеристики и вкусове, за да се постигне желаният вкус и аромат. Бленд уискитата са популярни по целия свят и се произвеждат в различни региони, като Шотландия, Ирландия, Канада и други.

В Шотландия, например, се произвежда широка гама от бленд уискита. Те се съставят от комбинация на два основни типа уискита – малцово уиски (Single Malt) и изсушено зърнено уиски (Grain Whisky). Малцовото уиски се произвежда от една дестилерия и представлява уиски, получено само от малцов ечемичк. Изсушеният зърнен уиски вариант, от друга страна, се произвежда от различни зърнени култури като царевица, ръж и пшеница.

Съчетавайки малцови и зърнени уискита в различни пропорции и смесвайки ги, майсторите на бленд уискитата могат да създадат уникален и богат вкусов профил. Те често използват и старите уискити за да добавят комплексност и богатство на вкуса.

Като цяло, бленд уискитата се ценят за своята гладка и балансирана текстура и вкусови нотки. Те могат да бъдат консумирани чисти или в коктейли и предлагат разнообразие от вкусови възможности, което ги прави популярен избор сред потребителите на уиски.