„1984“ е роман, написан от британския писател Джордж Оруел и публикуван през 1949 година. Това е класическо произведение на дистопичната литература и едно от най-известните произведения на Оруел. Романът представя мрачна и потискаща версия на бъдещето, където авторитарният режим на „Биг Брадър“ контролира всичко и всички в обществото.

Основният герой на романа е Уинстън Смит, служител в Министерството на истината, което се занимава с преписването на историята, за да отрази властта на партията в настоящето. Уинстън започва да се съмнява в системата и да търси истината, дори ако това означава нарушаване на правилата на партията.

Романът изследва теми като масовия контрол, манипулацията на информацията, индивидуалната свобода и потискащата сила на авторитарните режими. „1984“ създава ярка картина на тоталитаризма и подчертава важността на свободното мислене и изразяване.

Този роман е станал символ на антиутопичната литература и е важен за разбирането на историята и обществото през 20-ти век.