В последните години здравословното хранене е станало основен фокус за много хора, които се стремят към подобряване на здравето си и поддържане на форма. Все пак, както се случва с всяка тенденция, в някои случаи здравословното хранене може да стане прекалено и дори вредно за здравето.

В опитите си да следват строга диета, някои хора могат да попаднат във вредни психологически цикли. Прекомерното фокусиране върху храната, броенето на калории и стресът от „пропуснатите“ храни може да доведе до негативни емоционални състояния като стрес, тревожност и дори депресия.

Поддържането на строга диета може да доведе до липса на разнообразие в хранителния режим, което може да доведе до недостиг на важни хранителни вещества. Например, ако някой е на строго вегетарианска диета, но не се грижи да консумира достатъчно протеини или витамини B12, това може да доведе до здравословни проблеми.

Някои хора могат да започнат да се занимават и с опасни хранителни навици в името на здравословното хранене. Това може да включва прекомерна консумация на хранителни добавки, пренебрегване на определени групи храни или дори развитие на хранителни разстройства като прекалено строгото следване на здравословните диети.

Най-показателно, че здравословното хранене става вредно, е когато хората изгубят удоволствието от храненето. Храната не трябва да бъде само гориво за тялото, но и източник на удоволствие и социално свързващо средство.