Откакто свят светува хора има на земята. Те взимат поредица от добри и лоши решения. Каквото и обаче да се е случвало, в момента населението е над 8 милиарда души. Толкова не е било никога досега или поне няма данни за това. А с този темп какво ли ще ни очаква занапред?

Едната гледна точка
Отговорът на този въпрос ще ви изненада. По последните проучвания на една независима фирма, се отчита, че раждаемостта намалява. Това означава, че до 2100 година новите бебета ще намалеят драстично. Но това няма да е навсякъде по света. Всъщност високата раждаемост ще се запази и дори повиши в Субсахарска Африка. От данните им се прогнозира, че половината бебета в света ще се родени именно там.

Изчисленията са на база и икономически промени. Смята се, че изкуственият интелект ще върши много от работата на хората. Той ще ограничи използването на работна ръка и по този начин няма да се налага да има голямо население на земята. Но е ясно, че изкусваният интелект на този етап няма да може да извършва задачи като строителство на високи сгради и подобни. Този вид работа ще трябва да се извършва от някого и най-вероятно ще е от хората от Субсахарска Африка.

Втора възможност
Според доклад на ООН пък нещата са коренно различни. От институцията отчитат, че в момента населението на планетата е достигнало апогея си. Но въпреки това ще нараства. До 2050 година ще сме около 9,5 милиарда души, а до 2080 ще достигнем над 10 милиарда. Това означава свръх население и потребление, много замърсявания и редица проблеми, с които ще трябва да се справим много бързо.

Любопитното е обаче, че всички тези хора няма да са концентрирани както досега в Индия и Китай. За двете страни се смята, че раждаемостта значително ще намалее. Общото с предишната гледна точка е, че прогнозите, че в останалите части от света се повишат броя на бебетата, но главно ще е в страните от третия сват.

На вас кой вариант ви се струва по-реалистичен? Как си представяте бъдещето?