Мъдростите на Далай Лама

Далай Лама не е един и същ човек, поне по начина, по който ние го разбираме. Душата му е тази, която се преражда в тяло на различен човек. Първият се е родил през 1391 г., а последният и настоящ, който се явява 14-и подред, през 1935 г. Лама е тибетска титла за духовен учител и е свързана с будизма.

От време на време попадам на цитати на 14-ия Далай Лама и всеки път се възхищавам на простата им и на дълбокия смисъл, който крият в себе си. Пък и изражението му е едно такова вдъхващо доверие и излъчващо неземна доброта. Той несъмнено е носител на върховното познание. Наскоро попаднах и на 18-те му правила за живот, които отново съдържат в себе си дълбоки мъдрости.

Сред тях е това, че всяка загуба всъщност е един житейски урок. С това съм напълно съгласен и колкото и нелогично да звучи, за да се научи да живее, човек трябва да прави грешки. Не нарочно, разбира се, те така или иначе винаги ще присъстват.

13-dalai-lamaОще едно нещо, което няма да опровергавам, е, че дори и да не получиш това, което искаш, може да се окаже на късмет. Самият аз съм бил в такива ситуации. Знаете как понякога си поставяте цели и се стараете да ги постигнете, но все не ви се получава. Тогава си казвам, че или не му е дошло времето, или това всъщност не е моята цел, а ме чака нещо друго – по-хубаво.

Има и една доста хитра мисъл – да научиш правилата, за да знаеш как да ги нарушаваш. Аз лично я тълкувам по два начина. Първият е, че така си подканен да научиш правилата и независимо за какво ще ги ползваш след това, ти все пак си ги научил и ще са ти от помощ. Вторият е буквален, но мисълта ми звучи някак хумористично, изречена от един Далай Лама. По скоро е имал предвид първото 🙂

Има и много други интересни мъдрости, но за тях може би ще говорим някой друг път.