Масаж на гърба стъпка по стъпка (част 2)

Здравейте отново! Днес продължавам с темата от предния път за масажните действия. Може да ги прилагате на друг, или пък да помолите някого да следва стъпките и масажира вас.

Още една полезна техника е с ветрило. Нека човекът легне по корем, а вие застанете пред главата му. Поставете палците си в горната част на гърба, точно там, където свършва врата и започва гърбът. Всеки палец от едната страна на гръбнака. Използвайки движение „ветрило“ с изпънати палци, натиснете внимателно от гръбначния стълб и навън отстрани, проправяйки си път надолу към кръста. Можете да редувате поредица от това движение с поредица от плъзгащи се натискания, като плъзгате палците в прави линии, които се спускат успоредно на гръбначния стълб. Не забравяйте да масажирате мускулите от всяка страна на гръбнака, а не директно самия гръбнак.

За финал можете да направите перкусионни движения. Перкусионните движения (известни като шляпване) са кратки, повтарящи се контактни движения и се извършват в края на масажа. Представете си, че ръката ви е нож и режете лук , но вместо резки удари, трябва да нанасяте меки и бързи потупвания само с малкия пръст. Тези движения имат стимулиращ и компресивен ефект върху тъканта. Изпълнявайте техниките върху целия гръб на човека за две до три минути.

Е, това са някои много основни съвети, но се надявам, че ще ви помогнат при вашите масажи у дома. До следващия път!