Много често, особено в определени периоди от годината, болките в гърба се влошават. Работните пози, ежедневието, много по-заседнал и подложен на постоянен стрес живот са сред основните фактори за неприятното чувство. Тук на помощ идват масажите – те помагат да отпуснем мускулите си и оставят усещане за естествена и пълноценна релаксация. Но за да осигурим на тялото това състояние на спокойствие и почивка, трябва да знаем подходящите стъпки. Ако ви интересуват, продължете да четете.

Изсипете масажното масло или крем в дланта на ръката си. Започнете с малко и го затоплете, като го разтриете между ръцете си, преди да го приложите върху тялото. След това намажете гърба с маслото. Правете го с плъзгащи се, дълги и равномерни движения. Започнете от долната част на гърба (лумбалната част) на човека и продължете нагоре.

Поддържайте контакт, но не прилагайте натиск, докато връщате ръцете си надолу. Повторете тази техника в продължение на 3 до 5 минути, като постепенно увеличавате натиска от лек до среден, за да загреете мускулите на гърба. Не забравяйте за раменете и областта на шията.

Използвайте техниката на месене. Тази техника използва по-кратки кръгови движения с по-голям натиск. За да изпълните тази техника, можете да използвате дланите, пръстите или кокалчетата, за да правите кратки и интензивни кръгови движения. Например, можете да използвате върховете на пръстите, като ги съединявате и разделяте, докато движите ръцете, описвайки кръгове. С тази техника на месене подобрявате и циркулацията на кръвта. Движението трябва да върви от кръста към раменете. Трябва да масажирате целия гръб поне 5 до 10 минути. Постепенно, бавно, спокойно и като се уверите, че ръцете са координирани и движат/побутват мускулите в една и съща посока.