Познаваме ли времето?

В последно време телевизионната прогноза за времето заприлича на гадателско шоу. Красивите водещи-синоптици омайно представят къде какви температури ни очакват по картата на България. Но като че ли разчитат, че залисани по симпатичните им лица, хората няма да вникнат много, много в казаното.

clouds-sun-rain-dayЧудесно, обаче хора като мен следят подобна информация. И какво да ви кажа за предната седмица. Не помня дали красавицата от емисията с прогнозата беше с червен или син тоалет, но определено си спомням, че каза, че ще вали дъжд на следващия ден. По конкурентния канал оповестиха, че са възможни снеговалежи, а по трета телевизия пък преписаха променлива облачност на времето над Добрич и региона. Ами, те всъщност изчерпаха възможните есенни варианти. В крайна сметка времето малко се понацупи – бе облачно – аха-да-завали, но всъщност, не само, че не заваля,  нито заснежи, но и слънцето не се показа. Беше си хладен облачен есенен ден.

Макар в двадесет и първи век, все още е трудно с точност да се предсказва времето, особено в есенно-зимния период, когато климатът е почти еднакъв, но същевременно непостоянен.  Може да превали, преръми за час два и след това снегът бързо да се стопи или дъждовните капки да се оттекат.  Сякаш по-лесни на съвременните синоптици са предсказанията за конкретни периоди, например, че се очаква спад на температурите през идната седмица, или повишаване за няколко дни.

Често се сещам за едно много популярно сравнение – че капризите на времето могат да бъдат сравними единствено с непостоянството на жените. По този повод сигурно не случайно има една такава британска приказка: „Не вярвай на времето и на жена – вземи чадър и цвете.“ 😉