Работещите майки. Защо работодателите ДА ги наемат ?

Преди време бях чел статия, която изтъкваше предимствата на работещите майки като желани служители. Сетих се днес да ви споделя нейната същина, защото една позната точно седмица се върна на работното си място след 2-годишно отсъствие по майчинство и ме накара пак да се замисля по въпроса.

И така. С какво тези жени са по-добри от другите? Ето три техни предимства:

Mother and baby in home office with laptop– По организирани са – това е умение, което се натрупва постепенно. Когато имаш много задачи, малко време и поне още 2-ма души, за които да се грижиш, се научаваш да приоретизираш. Вече не си пиеш кафето по половин час, нито вършиш задачите си спокойно една по една. Напротив – действаш мобилизирано и експедитивно, защото знаеш, че много скоро ще ти изникнат още ангажименти.

– По-загрижени са – голяма е промяната, която възниква в един човек, щом стане родител. При мъжете също се наблюдава известна метаморфоза, но при жените тя е някак си по-отчетлива. Стават по-внимателни и по-загрижени, което се пренася от личен и в професионален план. Това е умение, което всеки умен работодател би оценил като предимство.

– По-отдадени са – Когато един млад човек е несемеен и нищо не го задържа на едно място, той много по-често си мисли „Дали да не се преместя в друг град?“, „Дали да не си потърся по-добра работа?“ и т.н. На младите не може да се разчита, че ще станат служители на годината, защото още на следващия месец може изненадващо да подадат молбата си за напускане. Семейните от своя страна вече са пуснали корени и ще се задържат по-дълго на текущата си позиция.

Разбира се, има фактори относно работещите майки, с които е нужно да се съобразите, като те са обвързани най-често с работното време. То трябва да е съобразено с часовете, когато детето на колежката ви отива/приключва детска градина или училище. Фактор 2 са извънработните часове – една майка има много по-малка възможност да остава след работа или да работи събота и неделя. Това са въпроси, които се уточняват с ръководството и които по мое мнение лесно могат да се изгладят стига да има разбирателство между двете страни.