България за начинаещи

„България за начинаещи“ е озаглавен забавен проект, публикуван във Фейсбук. Представлява своеобразен езиков учител, който помага на чуждите туристи да се ориентират в страната ни.

Всяка държава си има специфични наименования на местносни, области, градове. Чужденците трудно ги помнят и произнасят. Доста често бъркат и ударението и артикулират трудно – общо взето не успяват да се оправят. Затова много често, когато ни срещат с молба да ги упътим, ние трудно разбираме за какво точно питат. Самият аз съм имал ситуации, в които ме спира англоговорящ турист за помощ в посоката и аз обяснявам надълго и нашироко. Едва след като съм упътил човека, ми е идвало на акъла, че може би той е имал друго предвид. Но както и да е – минало-заминало.12508692_10205389528033552_3490429054152007059_n

Това изображение обаче е голям помощник. Представлява наръчник за правилен изговор и помнене на наименования на градове на принципа на асоциациите. Разгледайте и се посмейте. Все пак не всеки ден откриваш, че Шумен за чужденците звучи като Shoe man (мъжът обувка) или пък София – като Saw Fear (видях страх).

Картата на България не е прецедент. Подобни весели графични изображения авторите на начинанието са сътворили за Германия, Румъния, Полша и други. Ако се поразровите малко в мрежата, може би ще ги намерите. И те може би ще са полезни на самите вас.