Странни рецепти с шоколад, които ще ви изумят

Факт №1 Основната съставка за производство на шоколад е какаото.

Факт №2 Какаото произлиза от Централна Америка. Още тогава е наричано „кафяво злато“ и е било високо ценено като стока.

Факт №3 Днес какаото и най-вече шоколадът е разпространен в различни краища на света и се е превърнал в една от най-комерсиалните хранителни стоки.

И очевидно именно достъпността му в днешно време ни е накарала да експериментираме с него…

Замисляли ли сте се обаче за демографските особености на шоколада в зависимост от това за коя страна говорим? У нас като че ли най-популярни са по-обикновените рецепти с шоколад. Харесваме бонбоните с по-познати пълнежи като карамел, ягода, пияна вишна и т.н. Млечните шоколади пък от почти всички производители за нашия пазар масово се правят или със стафиди, или с лешници, или и с двете.

Едно време обаче ацтеките са забърквали традиционна за тях какаова напитка, в която освен множество подправки добавяли и люти чушки. На първо четене звучи странно, но това е била напитка, която е била високо почитана. Дори самото какао било смятано за подарък от бог Куацекоатъл.

А знаете ли също например, че морската сол си пасва по нестандартно добър начин със сладостта на шоколада? Предполагам, че тази комбинация е открита от някой народ, живеещ близо до солените води на еди-кое си море. Ако следващият път, когато пазарувате в хипермаркета, се загледате по стелажите, ще видите поне един шоколад, който е с добавена сол, и ще се убедите, че съм прав. Между другото има и такива с добавка от чили, вероятно като интерпретация на някогашната ацтекска рецепта. Оказва се също, че освен с тези две съставки, шоколадът си подхожда и със солен чипс. Докато не пробвате, няма да ми повярвате, нали?

Make-Chocolate-Bacon-Step-9Рецептата с шоколад, която лично мен ми изуми най-много обаче, е комбинацията от кафявото изкушение с лентички пържен бекон. Признавам си, че не съм го опитвал, но на няколко места вече чета, че е същинско гастрономично удоволствие.

А как ви звучи сирене и шоколад? Като се замисля, това не е много нестандартно предложение. Маскарпонето се използва при приготвянето на не един или два десерта, най-комерсиалният от които е чийзкейкът. Пък и щом има шоколадово мляко, защо да няма и шоколадово сирине?

Попаднах обаче и на рецепти, в които се комбинират броколи с шоколад, авокадо и шоколад, калмари, сушени домати, говежда пастърма и всяко от тях е със заливка от шоколад. Вероятно е вкусно, но лично аз не бих се заел с подобни експерименти. Ако някой друг направи и ми даде да опитам, ще се радвам. Но ако инициативата е в мои ръце, бих заложил на нещо традиционно – като палачинките например 😉

А коя е най-нестандартната от многото рецепти с шоколад, за която вие знаете?