Точният избор на косачки за трева е ключът за английската ливада

От  години се занимавам любителски с градинарство. С времето научих много неща от старите учебници, а Интернет се превърна в неизчерпаем източник на информация и споделяне на опит. И може би, защото разполагах с една от онези стари и малки косачки за трева, най-голям проблем ми създаваше успешната поддръжка на тревата в градината.

Исках да имам от онези морави от „филмите“, с гъста късичка трева, върху която всеки иска да седне и полегне. Да, обаче нещо не ми се получаваше. Тревата все „оредяваше“, губеше свежестта си и привлекателността си, а „посядването“ и „полягването“ върху нея я увреждаха. Започнах да я поливам по-често, което  също не беше решение, защото явно прекалих и в това. Започнах старателно да търся къде бъркам. Смених сместа на семената и се опитах да контролирам киселинността на почвата, но пак не получавах онзи притегателен вид от представите си. В един момент взех да си мисля, че има някаква професионална тайна за поддръжката на перфектните ливади, която аз още не съм открил. Еми, всъщност не бях особено прав. Не трябваше да опитвам различни методи, за които чета, или да я кося със стари косачки за трева, а трябваше да намеря подходящата комбинация за условията в моята градина.

В един момент, след дълго проучване и четене по темата, консултиране с редица хора, по-запознати с градинарството от мен, намерих правилната формула. Разбира се, на пазара има различни смеси за трева, чимове и такива заместители, които са удачни при стресови условия (т.е натиск, стъпване върху тревата). Но те са различни и подходящи при различни почви. Ето защо се постарах да намеря най-добрите за моите условия, а следващото, което трябваше да подсигуря, е подходящата поддръжка на тревата.

Започнах да избирам от предлаганите косачки за трева на Зелена линия. Те продават тримери за трева, електрически косачки, както и бензинови косачки, които са подходящи за различен тип и големина дворове. Но може би най-важното за мен беше да си купя косачка за трева със система за мулчиране. Това е специална технология на самата косачка, която нарязва тревата на много малки парченца и ги разпръсква по моравата, като по този начин предоставя на тревата естествен тор, като увеличава плодородността на почвата, запазва нейната влажност и помага при борбата с плевелите.

Ето как благодарение на косачката за трева, която си поръчах от Зелена линия, аз успях да съхраня и да поддържам перфектната английска ливада в дома си.