Дежавю е странно състояние на мозъка, което всеки е преживявал поне веднъж. Това е чувстово, когато се намираме в дадена ситуация и ни се стори, че и преди сме били в нея. Може да се изрази и в много различни аспекти – да си мсилим, че познаваме човек, който виждаме за първи път, да чуем песен за първи път и да сме убедени, че я знаем, да бъдем някъде за първи път, а да имаме странното усещане, че сме посещавали мястото и преди. В общи линии, това, може би, е най-сранното явление, което човек би могъл да усети. А ето и няколко факта за дежавюто.

Дежавю изпитват многократно около 70% от населението по света. То се случва спонтанно и не е провокирано от някакво събитие. Протича бързо, трае буквално няколко секунди и няма физически характеристики.

Това състояние все още се явява като мистерия за учените, защото не е изучено напълно. Съществуват обаче няколко теории, според които дежавю се появява вследствие на допамина и рязката промяна в нивата му, затова и младите хора го изпитват по-често.

Резултатите от някои изследвания пък сочат, че дежавю при здрави хора е просто информация, заобиколила кратковременната ни памет и директно настанила се в дългосрочната.

Друга известна теория казва, че дежавюто е аспект на така нареченото шесто чувство. Статусът в обществото също играе роля при преживяването на дежавю, по-образованите и весокопоставени хора, по-рядко изпитват дежавю.

Ако трябва да пренебрегнем науката и да обърнем поглед към по-абстрактни предположения, то има обяснение, че дежавю е опит, получен от паралелна вселена. Или иначе казано – тълкуване, че има нарушение в заобикалящата ни реалност.

Вие изпитвали ли сте това странно състояние на ума и какво е мнението ви по въпроса?