Да сме в добра форма означава да сме здрави, жизнени и гъвкави. Това се отнася и за нашите финанси, а грижата за тях се оказва не по-малко важна. Ако покажем постоянство, например като редовно спестяваме и винаги плащаме сметките си навреме, ще изградим добра финансова култура. Благодарение на нея пък ще действаме бързо и лесно за решаването на важни финансови въпроси.

Така започнах да се грижа добре за собственото си финансово здраве и да го укрепвам. То функционира най-добре с постоянство и обмислени стъпки. Ако спестяваме дългосрочно и редовно, контролираме добре финансите си и се информираме за възможностите за финансова оптимизация, ние сме на път да бъдем във върхова форма.

На теория изглежда лесно, оказа се, че и на практика е така, ако попаднем на надеждни партньори. Аз открих такива в лицето на експертите от ЕОС Матрикс – водеща колекторска компания, която оперира на българския пазар от около 20 години. Доволен съм, че ползвайки техните услуги за погасяване на кредитните си задължения, получавам и ценни препоръки за справяне с различни финансови казуси.

Основната стъпка според консултантите на ЕОС Матрикс е да определим точно нетното си състояние. Нашата начална точка ще бъде сумата, с която разполагаме в момента. Важно е да отчетем активите, пасивите си и на какви доходи се надяваме за в бъдеще. Така ще може да разберем на какво трябва да наблегнем в близките месеци, за да подобрим състоянието си.

За улеснение може да използваме онлайн финансови инструменти или да съставим сами таблица с активи и пасиви. Хубаво е да започнем попълването ѝ с личните ни активи. Графата включва всички неща, които притежаваме като автомобил, жилище, техника, които не ни носят приход, но може да продадем при нужда. Препоръчително е да напишем моментната им пазарна цена, която може да вземем от сайтове за продажби.

Следващата стъпка е определянето на личните ни пасиви. Тук са включени кредитни задължения, битови сметки, покупки. Преглеждайки ги ежемесечно, ще може да планираме разплащанията си по-добре. Също ще може да преценим дали да погасим някои от тях, или имаме възможност да ги обединим. Трябва ни и графа за финансови активи, където да сложим инвестициите, от които очакваме доходи или ни носят такива. Тук се включват акции и фондове.

Попълването на тези графи показва актуалното ни нетно богатство, което трябва да следим. Ако се увеличава с времето, значи действаме правилно. Ако стойността му намалява, трябва да преосмислим решенията си и да ги поправим като спестяваме.

Експертите от ЕОС Матрикс са единодушни, че заделените средства трябва да бъдат 10-15% от месечните ни доходи. Ако сумата ни се струва твърде висока първоначално, може да започнем от по-малко и постепенно ще разберем, че може да я увеличаваме с времето.

Разбира се, всеки от нас има индивидуални финансови цели и следва свой собствен план, но ценните съвети от доверен източник никога не са излишни. Трябва само да сме постоянни и да не се отказваме, ако ни изглежда трудно в началото.