Чували ли сте за особено нашумелите в последно време водорасли спирулина? От тях се правят здравословни напитки и са приложими в много рецепти за био начин на живот. Твърди се също, че консумацията на водорасли спирулина има редица ползи за здравето. Нищо чудно, защото първият поглед върху хранителната информация бързо засенчва предполагаемите предимства на толкова много други храни. Казва се, че чудотворните водорасли спирулина предотвратяват инфаркти и благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти действат и като средство против стареене.

В допълнение, имунната защита е подсилена – което трябва да има положителен ефект върху профилактиката на рака и да облекчи симптомите на алергии и диабет.

Няма съмнение, че списъкът на съставките в спирулина е впечатляващ. Тя се счита за една от най -богатите на протеини храни на пазара. Водораслите съдържат около 60 процента протеин. Също необичайно е, че този протеин съдържа всички незаменими аминокиселини и следователно се счита за „пълноценен“.

В допълнение към високото съдържание на протеини има и много високо съдържание на витамини и желязо, калций, селен и магнезий. По- специално веганите разчитат на сините водорасли заради съдържащия се в тях витамин В12, намиращ се предимно в животински продукти.

Факт е също, че синьото водорасло съдържа много добри съставки. Научните доказателства за положителното въздействие на спирулината върху здравето все още се очакват. Освен това, подобно на чиа и матча, спирулината се присъединява към редиците на внесените суперхрани. В това отношение екологичният баланс също не е най-добрият. Въпреки все още изключителната научно доказана ефективност, разбира се, няма нищо, което да ни попречи да опитате спирулина и нейните ефекти върху собственото ни тяло. Когато купуваме обаче, трябва да внимаваме за продукти от Европа или Австрия.