Здравейте, приятели. Днес реших да ви споделя наблюденията си относно възрастовите разлики във връзките. Идеята за темата ми дойде по време на лятната ми почивка. Бяхме голяма компания и между нас имаше две двойки с по-голяма разлика във възрастта. При едните дамата беше по-голяма от мъжа, а при другите – обратното.

Първо искам да кажа, че не съдя никого и не робувам на клишета и норми. За мен е по-важно хората да се разбират, да се уважават и да се обичат. Както се казва – всичко останало са просто числа. В такъв случай сигурно се чудите защо обръщам внимание на връзките на моите познати. Ще ви разкажа.

Въпреки демократичното, а и вече твърде либерално, по мое мнение, общество, като че ли все още се гледа по-лесно на отношенията между по-възрастен мъж и по-млада жена. Това пролича и между нас. Но фокусът, който искам да засегна е друг.

Направи ме впечатление, че разликата между партньорите бе видима на моменти, но не толкова визуално, колкото в начина на мислене и поведение. Може би това, че двойките не принадлежат към едно и също поколение, лежи в основата. Явно годините житейски опит и различните ценности, с които са израснали, наистина са от значение. Мисля, че рано или късно това би довело до конфликт.

Докато за по-младото поколение е естествено например мъжът да участва активно в домакинските задължения и отглеждането на децата, а жената наравно с него да изгражда кариера, за предишните поколения нещата не стоят съвсем така.

Разбира се, това не означава, че една връзка с голяма разлика във възрастта не може да бъде хармонична и щастлива. Ключът явно са компромиси и от двете страни и разбиране на другия. Вие какво мислите?