Без значение дали сме добри оратори, дали сме общителни и отворени към нови запознанства, на всички ни се е случвало поне веднъж да попаднем в ситуация, в която разговорът не потръгва. В такива моменти всеки изпитва чувство на неудобство, понякога търси вината в себе си или просто иска да прекрати измъчената комуникация.

В този ред на мисли, попаднах на интересна статия, в която бяха извадени няколко от най-добрите теми и подходи за разговор. Може би някои от тях ще ви се сторят клише, но аз искам да споделя с вас прочетеното и надявам се – ще ви бъда полезен.

За да се опознаем по-добре със събеседника си и скъсим дистанцията, най-добре е да поемем водеща роля в разговора и да се осланяме на няколко отправни точки. Може да започнем с история за живота. Да разкажем за себе си или да попитаме. Докато другият човек говори, най-вероятно ще изникнат сходни ситуации, събития или дори общи познати. А знаем, че те най-бързо сближават. Хубаво е да покажем интерес към историята на другия, а ако зададем въпрос, това значи, че го слушаме внимателно и се вълнуваме от него.

Друга интересна тема на разговор са пътуванията и екскурзиите. Разказните преживявания са споделени емоции. Всеки ще се чувства добре да се върне в щастливите спомени и да каже къде е бил през лятото, какво е видял и с какви впечатления е останал. Така може да обменим и идеи за бъдещи почивки.

Прекарваме голяма част от живота си на работа, затова е съвсем удачно да попитаме за професионалното поприще на събеседника си. Например на мен би ми било интересно да узная как неговата в фирма се справят със ситуацията с коронавируса. Или пък той как се е насочил към тази кариера и кое най-много му харесва. Показвайки интерес, се възползваме от шанса да опознаем и нова индустрия.