Здравейте, приятели. Успяхте ли вече да приложите някои от съветите, за които ви споменах в предния си материал? Надявам се, че ако отговорът е да, са ви помогнали за една успешна комуникация и приятен разговор. А сега продължавам с втората част.

Вече разбрахме, че е добре да покажем интерес към събеседника си и да го опознаем по-добре. Затова трябваше да му задаваме въпроси за него, за кариерата ми или как и къде е прекарал лятната си почивка. Неминуемо идва моментът и за свободно време и хобита.

Може да попитаме събеседника си как организира свободното си време и каква е неговата страст. Какво прави, за да се отпусне и какво му доставя удоволствие и вътрешна нирвана. Нищо чудно да се окаже, че споделяме едно и също хоби или пък подкрепяме едни и същи отбори.

Ако дотук всичко беше предвидимо, следващата тема, мен лично, малко ме изненада. Оказа се, че е добър подход да се поинтересуваме за кулинарните предпочитания на събеседника си. Каква храна обича, какво иска да опита или какво готви. Темата за веганството и вегетарианството също е възможност. Може да споделим мнението си, но без да го натрапваме или съдим ответната страна.

Ако все пак не ни се струва подходящо като тематика, може да заложим на нещо класическо – бъдеще. Всеки има мечти, желания и цели – включително тези, с които разговаряме. Има обаче страхове, опасения и съмнения, които затрудняват пътя към успешното бъдеще.

Затова може да попитаме къде се вижда човекът след няколко години и какво още трябва да направи дотогава. Какви цели си е поставила? Как иска да постигне това? Може дори да успеем да се подкрепим взаимно. Ето защо е интересно да опознаваме нови хора, защото всеки има своя лична история.