Първо искам да ви попитам знаете ли какво означава изразът Природна пирамида? Тези от вас, които са наясно, ще се радвам да споделят, за останалите ще разкажа това, което научих през последните дни. Оказа се, че чрез Природна пирамида се определя нужното ни време навън. Или иначе казано – от векове знаем, че природата е път към здравето ни, въпреки това, като че ли често пропускаме да тръгнем по него.

Лично аз, всеки път след разтоварваща разходка в планината или гората, се чувствам много по-добре – и ментално и физически. Чистият въздух, спокойствието и заобикалящата ме красота, са нещата, от които черпя вдъхновение, изпълват ме и ме зареждат. Сигурен съм, че много хора изпитват същите чувства, когато са навън. А знаете ли, че има и специална схема, създадена от медицински специалисти, която изчислява точно колко време ни е нужно сред природата? Да, това е Природната пирамида, която споменах в началото. Нека ви разкажа какво научих за нея.

Пирамидата се състои от три цифри – 20, 5 и 3. 20 са минутите, които е препоръчително да прекарваме по три пъти седмично сред природата. Доказано е, че това време е достатъчно за намаляване на тревожността и стреса, като в същото време подобрява паметта и креативността ни.

Пет са часовете в месеца, които трябва да ни се събират, прекарани на някое красиво място. Според много изследвания точно природните гледки, аромати и звуци оказват влияние върху здравословното и емоционалното ни състояние и увеличават щастието и спокойствието ни.

И последното стъпало от пирамидата – 3 – представлява броят годишни дни, в които да сме се оттеглили от цивилизацията и да сме забравили за телефона си и всякакви други технологии. Това време би могло да бъде сравнявано с ефекта от йога или друг вид медитация.