Иновативната компания Насекомо с грижа за околната среда

Иновациите са неразделна част от модерния свят, в който живеем. Те се срещат във всяка сфера на живота и тяхната цел е да го подобрят, отговаряйки на потребностите ни чрез добри идеи и практики. Ако се замислите, сигурно в съзнанието ви веднага ще се появят множество примери за такива дейности. Днес ще ви разкажа за още една индустрия на бъдещето, която предстои да започне дейност в началото на 2022-ра край село Лозен и за която опазването на околната среда е приоритет.

Чували ли сте за биотехнологичната компания „Насекомо“? Може би някои от вас вече знаят, а други ще разберат сега, че нейната дейност е насочена към отглеждането на насекоми от вида black soldier fly, чиито ларви се трансформират в органични продукти. И ако се питате какво е значението на този процес, веднага ще ви отговоря – огромно. Той може да повлияе положително върху секторите за храна за домашни любимци, фуражи, технически продукти и наторяване. Но най-важното – протеините ще са основен източник на енергия в близко бъдеще, когато изхранването на човечеството ще е критично трудно. И е добре, че всичко, свързано с производството им, ще се извършва с мисъл и грижа за околната среда.

Ще ви дам кратък пример. Представете си как полученото от ларви протеиново брашно се използва като алтернатива на рибеното масло, следователно ще се намали улова на дива риба и ще се увеличи популацията ѝ. Всички знаем, че соята е основна добавка във фуража и за нейното отглеждане се изсичат много гористи площи, което също е актуален проблем. Продукцията на „Насекомо“ ще намали значително и този процес.

Четейки цялата тази информация, сигурно си мислите, че въпреки ползите от нея, демонстрационният център на компанията край Лозен ще окаже негативно влияние върху населеното място. Не сте прави. В много свои интервюта и изказвания пред жителите на Лозен основателят на компанията Ксавие Марсенак разбива и този мит. Мениджърът живее в България повече от 20 години и не е изненада, че мисията му е да полага грижи за нея като за своя родна. В тази връзка Марсенак споделя, че демоцентърът е проектиран с надеждни климатични и вентилационни системи, а въздухопроводите са с озонираща система с UV тела, които не просто парфюмират миризмите, а ги унищожават. Отделно това, технологията, която ще бъде използвана в центъра, е подобрена иновационно за разлика от така наречените отворени ферми- BSF farm (black soldier fly farms). Тя е напълно безотпадна или остатъчните продукти също ще бъдат използвани за различни био цели.

Всичко, което ви споделих тук, е подкрепено от достоверни факти, с които се запознах лично, тъй като темата привлече вниманието ми. Направи ми впечатление, че цялата информация за „Насекомо“ е леснодостъпна – компанията е публикувала цялата официална документация на техен сайт: nasekomo.info

Като извод мога да обобщя, че бъдещето на планетата е в иновативните технологии и биопроизводството. А когато не са само предизвикателство и се действа и с разум, нещата се получават.