Здравейте, приятели! Обичате ли да пътувате? А да летите със самолет? Днес разбрах, че мой познат има авиофобия. Не бях особено запознат с термина и същността на термина, затова потърсих допълнителна информация.

Според Уикипедия, това не е болестно състояние, а представлява синоним на страха от летателни апарати – най-често самолет. Интересно е, че тази фобия обикновено се развива след 25-ата годишнина, а признаците за нея се изразяват в панически атаки само при вида на летателното средство, нервност, сърцебиене и прибягване до успокоителни средства преди или по време на полета. Оказа се, че и известни личности, сред които Енрике Иглесиас и Дженифър Анистън също изпитват авиофобия.

Страхът от летене може да засегне и хора, които никога не са летели през живота си, защото са измъчвани от несигурността и не могат да контролират това, което предстои да се случи.

Основно страхът от летене се дължи на липсата на информация. Въпреки че е известно, че пътническият самолет се счита за най-безопасното транспортно средство от всички, страхът от летене не може да бъде лесно възроден. Страхът се подхранва и от мисли за инциденти, дезинформация или пропуски в знанията. Така че, следващият път, когато ви предстои полет, мислете положително, бъдете спокойни и всичко ще бъде наред.