Домашният WiFi рутер може лесно да се окаже шлюз за хакерите, когато интерфейсите са конфигурирани неправилно или пък възникнат софтуерни грешки. Причината е, че след настройването, функционалността на устройството много рядко се проверява – освен ако не възникнат проблеми като прекъсване на интернет връзката.

Хакерите също са наясно с това. Затова и бързо откриват слаби места, като лесно заразяват смарт устройствата, свързани с домашната WiFi мрежа и евентуално ги свързват с бот мрежа. В резултат на това домашните мрежи се превръщат в люлка за вируси и спам, отправна точка за интернет и телефонни измами.

Разбира се, не съществува такова нещо като 100% сигурност. Но има простички правила, тип превенция, с които значително може да подобрим защитата срещу злоупотреба със собствената ни интернет и телефонна връзка. Например постоянното обновяване на рутера. Всеки рутер има вградена енергонезависима памет, наричаща се Фърмуер, която се актуализира, за да предостави нови функции и да коригира уязвимостите в сигурността. Поради тази причина трябва да се приемат автоматичните актуализации в менюто на рутера или редовно да се проверяват настройки на рутера за актуализации.

Паролата за WiFi по подразбиране често е несигурна. Поради тази причина потребителите се съветват да зададат своя собствена и по-сложна парола. Ако няма персонализиране, съществува повишен риск хакерите да разбият паролите, посочени от производителя. Когато правим промяната, трябва също така да проверим дали защитеното WPA2 криптиране действително е активирано.