Днес ще ви разкажа за моята среща с колекторска агенция ЕОС Матрикс – помощта, която получих от тях беше колкото наложителна, толкова и полезна, а изводите от тази ситуация – за цял живот.

Зимата получих страхотна оферта от мои приятели да ходим да караме ски и сноуборд в Швейцария. Разбира се предложението беше повече от примамливо, но средства за това пътуване и тази зимна почивка нямах достатъчно. За да успея да отида с приятелите си обаче, аз реших, че ще е добра идея да изтегля един бърз потребителски кредит. Така и направих. Отидох с приятелите и прекарахме наистина невероятна почивка на Швейцарските Алпи. Време, което никога няма да забравя и за което ще се сещам винаги с усмивка.

Завръщането в действителността беше учудващо бързо. Ежедневието ме обгърна и всичко започна да се случва по нормалния и установен ритъм, който имах и до този момент. Но проблемът ми беше, че не трябваше да продължавам да харча по начина, по който съм си свикнал до този момент, защото имах кредит за изплащане. Първите месеци успявах да се справя по някакъв начин, като си мислех, че по-нататък ще съумея да разпределям средствата си по-добре и да покривам вноските, без това да ми се отразява осезаемо на начина на живот. Еми, не се получи. Колкото повече време минаваше, толкова повече се забавях с вноските. Парите не ми стигаха, а аз и не се стараех да направя някакви драстични промени в начина си на живот. Не защото не исках да го направя, а по-скоро защото не знаех как. Но това, разбира се, осъзнах след като вече бях потърсен от колекторска компания ЕОС Матрикс.

Времето си минаваше и аз все повече закъснявах с плащането на вноската. До момента, в който пропуснах няколко плащания, защото ми излезе сериозен непредвиден разход. И така напълно логичното продължение на тази история е, че от колекторска агенция ЕОС Матрикс ме потърсиха, за да ме уведомят, че те са новия кредитор на моето задължение.

Малко се притесних. Всички сме чували за славата на колекторските агенции, но разберете лекото ми учудване и облекчение, когато служителката по събиране на вземанията всъщност се поинтерсува как е възникнало забавянето на вноските ми и защо се е стигнало дотук. Обясних ѝ положението, а тя ме изслуша търпеливо. След като изясни всички подробности около причината за забавянето, дохода, с който разполагам на месец и размера на вноската, която трябва да покривам, тя ми изготви разплащателен план, благодарение на което до няколко месеца аз успешно се справих със задължението си.

Както казах и по-рано – не че не исках да свия разходите си и да управлявам по-добре личния си бюджет, но явно просто не знаех как да го направя. А съответната служителка в ЕОС Матрикс беше изключителен професионалист, личеше си, че има опит и бързо се ориентира в моята ситуация. Поуките, които си извадих след тази сериозна ситуация, ще ми останат за цял живот. Все пак, никой не се е родил научен.