Как да ви осени някоя „гениална“ идея?

yellow light bulbПредставете си, че днес трябва да сте креативни по някаква причина, например на работа, но сте заседнали на едно тъмно място, където идеите просто  не искат да кацнат на рамото ви, а са ви нужни. В миналото сте се доказали като креативен човек, не е като да правите първите си стъпки в „сферата“, но точно в този момент изобретателният ви ум отказва да работи.

Не се плашете, идеите не са ви напуснали завинаги. Всички сме имали такива моменти, просто сте преуморени, поне такова е моето обяснение. Не може от вас да очакват да сте креативни 5 дни в седмицата по 8 часа нон-стоп. Това е просто нереално. Мозъкът се изтощава особено в края на деня, когато вече се е преработил.

Казват, че някои хора работят най-добре, когато са под стрес. Един вид по този начин карат мозъка си да работи по-бързо и съответно да произвежда идеи. Склонен съм да оспорвам това твърдение. Според мен, когато си спокоен и имаш достатъчно време да свършиш дадена задача, я вършиш по-качествено. Какъв е смисълът да произведеш 10 некреативни идеи набързо, когато можеш да стигнеш до една, която е добре обмислена? Това си е мое лично мнение.

Спокойната обстановка ти помага да се фокусираш, да разгърнеш ума си и да го оставиш да намери това, което търсиш. Ето така идват идеите, които са от значение. Работната атмосфера е по-скоро задължаваща, отколкото релаксираща, затова там не винаги се получава да проявиш креативност по команда.

Въпросът от заглавието пита „как“ и за да му отговоря, казвам, че трябва умът ви да е оставен на спокойствие, да не е напрегнат или твърде ангажиран, за да може адекватно да се насочи към правилното решение.