Какво е хипнагогия?

hypnagogiaОнова преходно състояние на ума, в което хем си буден, хем спиш, се нарича хипнагогия. Всички сте го изпитвали. Това е междинният етап от будност до сън или обратното. В този момент всъщност не сънуваш, а халюцинираш, дори може да направляваш случващото се в определена посока. В това отношение тя наподобява осъзнатото сънуване, при което човек знае, че сънува и може да манипулира съня си.

Хипнагогията е свързана със звуци, видения, усещания и мисли на границата будност-сънуване. За повечето хора това състояние трае кратко – до няколко минути. При някои халюцинациите са толкова ясни, че почти изглеждат истински. Още от 19 век се смята, че хипнагогията е средство за постигане на креативност.

Мозъкът ни постоянно произвежда определен вид вълни в зависимост от състоянието, в което се намира. Когато сме будни, това са бета вълните, свързани с процеса на мислене,  когато спим – тета вълни, а когато сме във фаза на пълен релакс, това са алфа вълните. Хипнагогията се характеризира както с алфа, така и с тета мозъчни вълни. Започвайки да заспиваме, мозъкът ни минава от алфа към тета вълни, но нито едните не доминират. В това състояние сме на прага на осъзнатостта, където сме полубудни и полузаспали.

Виждате как за всеки процес си има научно обяснение. Аз лично не знаех, че това състояние си има конкретно име, но наистина неведнъж съм имал възможността да управлявам сам сънищата си т.е. халюцинациите, както се оказва. Мислих, че само аз го мога 😉 Имало начини да се усъвършенства това умение, но предпочитам да заложа на естественото, без да насилвам нещата. Все пак това, което се случва в тази фаза, не е реално.