Какво са звездите Мишлен?

Звездите Мишлен (Michelin Stars) са отличителен белег на топ ресторантите по света. Интересното тук е, че те наистина имат нещо общо с онази компания, която произвежда гуми и за която всички първо се сещат като чуят „Мишлен“. Оказва се, че същата раздава и въпросните звезди за кулинарно майсторство.

michelin-starsКомпания „Мишлен“ отдавна оценява ресторанти. Предисторията е свързана с двамата братя-французи Мишлен, които обикаляли много из Франция. Те започнали да си записват в кои градове са били, какво е състоянието на пътищата, къде има бензиностанции, хотели и всякаква такава полезна информация за шофьори. Ресторантите, които посещавали, оценявали със звездички.  През 1900 г. със събраната информация издали безплатен пътеводител за Франция с цел да насърчат хората да пътуват повече с кола и по този начин да увеличат продажбата на гуми. През 1923 г. в пътеводителя започнали да се публикуват и ресторанти, а през 1926 г. компанията започва да изпраща и първите си анонимни ресторантски критици.

Критиците на „Мишлен“ са ценители на хубавата храна, вглеждат се в детайлите и имат изключителна вкусова памет, която им позволява да помнят и сравняват вкусове. Те трябва и да са „хамелеони“, които да могат да се впишат в обстановката на всеки ресторант така, че да изглеждат като обикновени клиенти. Ресторантските критици на „Мишлен“ си водят подробни бележки за ресторантите, в които да били, след което се събират, за да обсъдят на кои да дадат звезди.

Един ресторант може да получи от 1 до 3 звезди Мишлен. Критиците оценяват по следните критерии: качество на продуктите, техника на приготвяне, личен почерк в храната, постоянство в качеството и съотношение цена-качество. Не се оценява обстановката в ресторанта и обслужването, а се набляга на самата храна.

Една звезда значи, че ресторантът е много добър и предлага храна с постоянно висок стандарт; заслужава да го посетиш. Двете звезди индикират, че ресторантът предлага храна с отлично качество, приготвена майсторски и със старание; заслужава да се отбиеш от пътя си, за да го посетиш. Трите звезди са най-високото отличие и говорят за изключителна кухня, превъзходно качество на храната, отличаващи се ястия, приготвени прецизно с най-висококачествени ингридиенти; заслужава специално пътуване.