Промени се, подобри се, разтърси се

Lets_Talk_ChangeКато човек с опит, се чувствам достатъчно компетентен да раздавам съвети на тема живот 🙂 Днес ще си говорим за това как да станем по-добри в посока към самоусъвършенстване. Ще се учудите ли, като ви кажа, че много хора искат да подобрят себе си, но когато осъзнаят, че за целта трябва да се променят, веднага реагират с неохота? Сякаш ги караш да не бъдат себе си, а всъщност това далеч не е така.

Това, което трябва да направят, е не да избягат от истинската си същност по пътя към онова, което искат да бъдат, а да я модифицират по подходящия начин. Те пак ще бъдат себе си, но ще градят над това, което са в момента, за да стигнат до онова, което искат да бъдат някой ден. Нуждата от промяна трябва да е осъзната, иначе излиза, че се борите срещу собствената си природа насила. Така нещата няма да се получат, ще са временни и нежелани, ще са просто една преструвка. Все едно сте си сложили чуждо лице. Търсената промяна, исканата промяна е трайна. Над нея може да надграждате смело, без долните нива да се срутят, защото не са били изградени върху здрави основи.

Съществува и друг вид промяна, която този път е наложена от живота. Тя няма общо с това сами да искате да се усъвършенствате. Вие не сте я планирали, не сте я очаквали дори, но тя се случва и може да преобърне вижданията ви изцяло. Обикновено е свързана със силно емоционални събития, които ви разтърсват из основи. За кратко време променяте мирогледа си и осъзнавате кое всъщност е важното в живота. Тя идва изведнъж, но оставя трайни следи.