Кратък поглед към Евровизия 2014

Победителят в конкурса Евровизия тази година предизвика множество противоречиви отзиви. Кончита Вурст  или „брадатата жена“  получи най-голяма подкрепа от зрителите и  стана победител в конкурса. Успехът  насочи вниманието към един скрит, но доста морален и социален проблем. Изпълнителят, чието истинско име е Томас Нойвирт, родом от Австрия, се появи на сцената облечен в женски дрехи, на токчета и с брада. Conchita_Wurst,_ESC2014_Meet_&_Greet_08_(crop)

Независимо дали поради пиар, или изразяване на личността, това, което разбуни духовете по време и след конкурса бе външният му/й вид и открито се заговори за толерантността или липсата на такава.

В Беларус, Русия и Армения се появиха петиции за забрана на излъчването на конкурса. Руската църква също изяви неодобрителната си позиция. В Копенхаген, представлението на певеца бе последвано от бурни аплодисменти, но в други държави отнесе критики.

Всъщност самата победа на Нойвирт в известна степен показва, че по-голямата част от Европа приема различието. Дискусиите из Интернет пространството показаха отношение към моралните и духовни ценности в обществото. Впоследствие самият артист зададе въпрос в едно от своите интервюта: „Защо хората са толкова изпълнени с омраза заради една брада?“

Понякога прекалената омраза и силното отхвърляне на нещо е продиктувано от дълбок  вътрешен страх от различното и непознатото. Дали гневните  отрицателни критики се дължат на подобна реакция, или имат основателни притеснения ще можем да разберем в бъдещето.

Тук по-скоро е важно до колко сме толерантни към различните и поради това да колко позволяваме на другите да бъдат и отстояват себе си.