Малко за софийското метро

Преди време попаднах на една новина от София. В известен онлайн информационен канал беше изнесъл дизайнерски проекти за това как се предвижда да изглеждат бъдещите метро станции на новата линия или продължението на старите две. Според мен си бяха съвсем прилични и с интерес ги разгледах.  Коментарите обаче бяха поразяващо удивителни. От положителни, но с резерви, до крайно отрицателни. Някой хора бяха писали, че ги дразнят цветовете, други, че било голяма глупост метростанциите да бъдат облепяни с плочки, защото така приличали на бани, а трети се бяха обявили, че в Москва спирките били къде-къде по-хубави (?!).

metroЧета и не вярвам на очите си. Викам си, какви сме българите. Всъщност дори не българите, а софиянците. До вчера си нямаха метро, оплакваха се, че градският транспорт им бил лош, мръсен, ненавременен и отнема голяма част от времето им в пътуване, поради това, че столицата непрестанно се разраства. Днес вече има две завършени метро линии, в които аз лично съм пътувал, както и смятам, че са доста прилични. Сега прокопават още километри метро, а ето, че софиянците пак са недоволни.

От какво? От това, че някой се старае да ви угоди, че се старае да измисли нещо, което да струва максимално евтино, да бъде хубавко (не казвам красиво) и да се цапа по трудно. Да сложа акцент върху „лесно за почистване“. Представяте ли си, ако се сложи камък и ония ти графитомани почнат да чертаят. Колко от вас са се замисляли, че на тия плочки, които казвате, че приличат на баня, всъщност се почистват много по-лесно и бързо. А нали искаме вече да ни е чистичко и спретнато – да изглежда винаги като ново…

Софиянци не бива да са толкова придирчиви и не бива да забравят, че тяхното метро е само на колко – 10-тина години? Не бива и да го сравняват с московското, което е почти на век. Бъдете благодарни, че имате сигурен и по-удобен транспорт. Защото докато вие се оплаквате, ние в Добрич не, но във Варна и Пловдив, хората все още киснат по задръстванията и дават луди пари за таксита.