Мъжете работят за мащаба, жените – по детайла

Which one?Знаем, че има някои професии, които са типично мъжки, а други са типично женски. От край време дейности като шиене, готвене, може би писане са възприемане като част от всекидневието на дамите.

Да бъдеш професионален шофьор, горски, войник и т.н. пък е типично мъжко занимание.

Тези традиционни професии обаче все повече се размесват днес. По света има множество топ готвачи мъже, световно известни дизайнери, писатели и т.н. В армията вече приемат жени, а дамите могат да вземат каквато си искат шофьорска книжка стига да издържат изпита. Как обаче стоят нещата с новите, по-нетрадиционни професии?

Колкото повече наблюдавам развитието в различни бизнес сектори, толкова повече се убеждавам, че мъжете работят по по-глобални и по-големи проекти. А жените след това минават внимателно и изглаждат дефектите, дооформят неточностите и се задълбават в детайла.
Какво имам предвид?

Разгледайте книгите на нощното си шкафче. Обърнете на последната страница и вижте т.нар. издателско каре. Там има списък с хората, работили по издаването на книгата. Най-много мъжки имена ще откриете при преводачите. Те са тези, които създават цялостния текст, но… след тях има поне по един редактор и коректор. И най-често тези две роли се играят от жени, които да направя целия текст максимални изчистен от всякакви грешки и съответно по-четивен.

Друг пример – програмистите, те са най-често мъже. Пишат целия код на сайта, мислят, струват, но… винаги има бъгове за изглаждане. И тези бъгове се  оправят от хора, които се занимават точно с тестването на софтуера. Има множество подробности и подробности, които кой би хванал по-добре от една жена с око върху детайла?

И последен пример – десертите. Да, има много и много добри мъже готвачи, но колко от тях могат да правят красиви и богато украсени торти например. Кога сте видели мъж да пече кексчета, да ги украсява старателно с глазура и да нарежда една по една шоколадови пръчици отгоре? Дамите по-често се изкушават от сладкото и захарта… може би, и защото отново е поредният детайл в играта на живота.