За GoT, спойлърите и изтичането на епизоди

Внимание спойлъри на хоризонта!

Ако не сте догледали 7-ми сезон на сериала „Игра на тронове“, не четете текста по-надолу.

Аз снощи изгледах финалния епизод. По принцип не пиша много по ТВ теми, но днес ще направя изключение. И не защото сериалът е добър – той е просто страхотен, гениален, феноменален.

Това, което ми направи изключително лошо впечатление тази година, е колко много сезони изтекоха онлайн преди официално да са излъчени. Поне за последните три знам със сигурност, че можеха да се изтеглят от торент сайтовете преди да са излъчени  премиерите.

Разбирам, че в шоубизнеса се въртят много пари. А стана ле дима за  GoT, говорим за милиони и милиарди левове и долари.

Аз обаче съм фен от старата школа. Плащам си всеки месец такса, за да имам HBO вкъщи и всяка понеделник вечер от 21,00 ч. си сядах пред телевизора, за да си гледам сериала. Харесваше ми. Чувствах се сякаш имам цел, мобилизирах се да приключа с всичките си задачи през деня, за да съм свободен до девет вечерта. Един час гледах в напрежение и изпитвах удоволствие от всеки епизод.

Винаги съм странял от спойлерите и не съм ги харесвал. А стане ли дума за GoT, въобще не исках и дума да чувам. Уви, не можах да се предпазя. Ще ви разкажа какво се случи преди предпоследния епизод, който също изтече предварително… и, разбира се, много хора го гледаха. Аз обаче съм твърдоглав и си изчаках до понеделник вечер, за да си го пусна HD по телевизора. По-рано същия ден обаче, както си скролвах на телефона, забелязах пост от мой познат, в който черно на бяло пишеше приблизително следното: „Убиха дракона, за да го вдигнат от мъртвите!“

Такъв яд ме хвана, че представа си нямате. Естествено, че веднага разбрах за кой дракон става въпрос. Това се казваше спойлър и то дошъл от най-неочакваното място. Ужас и безумие! Затворих фейсбука, но вредата вече беше нанесена. Докато гледах предпоследния епизод на GoT вече го нямаше онова удоволствие, което изпитвах с предните епизоди. Много е различно, когато знаеш какво ще се случи. Не си на тръни, не си в напрежение, а чакаш да дойде моментът, който вече ти е известен.

За на се повтаря това преживяване, предприех мерки.

Не си влизах в профила във фейсбук няколко дни преди излъчването на финалния епизод на GoT. Не исках пак спойлъри и издънки. Исках да се опазя от тях и като по чудо успях. Снощи си изгледах последния епизод на финала и беше страхотно. Случиха се много интересни неща. Санса най-накрая направи нещо смислено! И умно! Валът падна! Джон и Денерис се събраха! И най-накрая се уточни произхода на Джон! Не знаех за нито едно от тези неща, не ги очаквах и се насладих на всяка минута от епизода.

Надявам се с последния сезон догодина да няма такова изтичане на епизоди и спойлване наляво и надясно. Не ми допадат последствията… А на вас? Какво мислите вие за сериала и изтичането на епизоди тази година?