Историята на двама французи, които скитат из света

Имената им са Соня и Александър Пусен и да направо страхотни. Знам, защото съм се срещал с тях лично, но преди да ви разкажа за това, нека първо ви дам дам малко предистория.

И двамата са авантюристи, но Александър е странствал малко повече из света. Той е от онези хора, които сякаш не се спират на едно място за дълго. Веднага след като завършва училище, се качва на колелото си обикаля света няколко месеца само с джобните си спестявания. Следващото му по-голямо пътуване е в компанията на негов приятел от университета, Силвен Тесон. Двамата прекарват шест месеца из Хималаите в поход по цялата планинска верига. Само с една раница на гръб, без предварителен план, храна и места, където да нощуват. Разчитат на помощта на месните жители. Забравих ли да спомена, че дори не са си подготвили част от документите и през някои страни минават нелегално?

По време на това пътуване Александър и Соня са сгодени и тя се присъединява към него и Силвен за малко. Великото приключение на СОня е няколко години по-късно. Тогава с Александър са вече женени и дори имат малко дете, но това не ги спира да се отправят към Африка с намерението да преминат целия континент пеша. За малко повече от 2 години двамата французи изминават пеша 14 000 км, започвайки от юг на север – от Кейптаун към Тивериадското езеро в Израел. Много неща им се случват по пътя, имат уникален досег с африканската култура и като цяло постижението им е впечатляващо. Последните 1800 км Соня дори ги изминава пеша бременна, което е изключително само по себе си. Между другото ражда им се момиченце, което кръщават Африка.

И така тези двама французи пътешественици гостуваха у нас през пролетта на 2012 г. и имах възможност да се запозная с тях лично. Бях много впечатлен от срещата с тях и дори си взех автограф върху книгите им – „Да прекосиш Африка” 1 и 2 част и „Да прекосиш Хималаите”. По време на гостуването си казаха, че следващата им дестинация ще е Мадагаскар. Все още няма книга оттам, но аз я очаквам.