Значете ли, че… периодични издания вече не съществуват?

NYPL_periodical_rackВестниците и списанията вече не се водят периодични издания. Изненадани ли сте? Защото това не е от скоро. Всъщност някъде през 2012 официално беше прието понятието „периодични” да се замени с „продължаващи”. Чудите се кой го реши? Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София. Защо? Защото там е позициониран отделът за национална библиография и хората в него решават как да описват книжната продукция на страната ни.

Сега по темата. Какво означава едно издание да бъде продължаващо? Тук не попадат само вестниците и списанията, а всякакъв вид издания, които под една или друга форма излизат като серия. Може да са алманаси, които се печатат веднъж на една или повече години. Или годишници на даден университет или факултет, които може и да излизат от печат веднъж годишно, но това не се случва на една и съща дата винаги. Как да ги наричаш „периодични” тогава, след като нямаш дефиниран период на издаване?

Ето го разковничето – неопределената периодичност на много издания у нас предизвика промяната в класификацията на изданията от „периодични” на „продължаващи”. Дали ви харесва или не смяната на термина е вече факт и се използва активно с професионалните среди. Добре е обаче да добие малко популярност и извън тях, все пак касае всички ни.