Да пишеш съдържание като фрийлансър

Не знам колко от вас знаят, че аз съм преводач от доста години вече. Срещал съм млади филолози, които са се допитвали до мен за съвети. Сега е модерно да се работи като фрийлансър, т.е. на свободна практика. Някой от тях искат да се захванат с писането на съдържание на различни езици, понеже в момента в това нещо има хляб. Сайтове и блогове се нуждаят от хора, които да пишат статии за тях. Преди 20 години Бил Гейтс е казал, че съдържанието е цар, а точно сега това му твърдение важи с пълна сила.

Който се интересува от content writing, навярно знае, че има сайтове, чрез които може да предлагаш услугите си. Ако си начинаещ, може да започнеш оттам, за да има какво да покажеш в портфолиото си. Приемай всяко задание, което се заплаща що-годе разумно. Когато покажеш, че може да пишеш добре, вече може да приемаш по-високоплатени оферти. С повечко късмет доволните клиенти сами ще започнат да те препоръчват и така ще си изградиш солидна база от контакти.

Стигайки дотук, трябва да направиш нещо, с което да се отличиш от останалите ти колеги и да вдигнеш нивото и тарифите. Един добре направен професионален сайт ще свърши отлична работа, там може да пренесеш дейността си и да покажеш портфолиото си с най-качествените ти работи. Включи и биографията си, както и страница с контактна информация.

Към сайта е добре да има и блог, в който да излагаш мнението си по релевантни за сферата ти на дейност теми. Портфолиото ти ще показва професионализма ти в нещата, които правиш за някой друг, а блогът – какъв човек си и как разсъждаваш.

Профилите в LinkedIn в момента също са актуални, така че всеки професионалист трябва да има такъв там. Това е още един начин да бъдеш намерен и да промотираш себе си и работата си. Колкото повече информация изложиш там, толкова по-вероятно е да привлечеш клиенти с уменията си.

Един последен съвет от мен: целете се към чуждестранни клиенти, понеже там заплащането е по-високо.